...z porem i z czym się chce ;) Doskonale pasują tu (do wyboru oczywiście): smażone kawałki kurczaka lub indyka, kiełbasa, boczek lub łosoś wędzony. A jak w lodówce nie ma nic z tych rzeczy, to spokojnie zapiekankę można przygotować bez mięsnych, czy rybnych dodatków.
Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 duże pory
3 średnie marchewki
200ml śmietanki 30%*
250 g mozzarelli lub sera żółtego
1,5 łyżeczki soli (Uwaga! Jeśli dodajecie boczek, kiełbasę lub wędzonego łososia lub jeśli mocno przyprawiliście kawałki kurczaka, zmniejszcie ilość soli)
2-3 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, gotować w lekko (!) osolonej wodzie ok. 10-15 min. (tak, żeby były miękkie, ale nie rozpadały się). Odcedzić. Zostawić do lekkiego przestudzenia. Pora pociąć na drobniutkie kawałeczki (lub jeśli wolimy, to w krążki o szerokości 1 cm - wtedy pora zblanszować we wrzącej wodzie). Marchewkę posiekać w plasterki.
Jeżeli zapiekanka ma być z kurczakiem lub indykiem: pokroić w kawałki, przyprawić solą, papryką, pieprzem i kurkumą. Zrumienić.
Jeżeli zapiekanka ma być z boczkiem: pokroić w cieniutkie plasterki i usmażyć. Podobnie, jeśli przyrządzamy zapiekankę z kiełbasą.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę ziemniaków, porów, boczek/kiełbasę/kurczaka/indyka/wędzonego łososia, na koniec plasterki marchewki. Powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Śmietankę wymieszać z solą i przyprawami i wylać na zapiekankę. Piec pod przykryciem ok. 30 minut. Odkryć, posypać serem i piec bez przykrycia kolejne 10 minut.
*Śmietankę można zastąpić mlekiem wymieszanym pół na pół z kwaśną śmietaną. Bardziej pracochłonna wersja: przygotowujemy sos beszamelowy. Wtedy jednak należy potraktować go jako dodatkową warstwę (ziemniaki-por-dodatek-marchew-sos beszamelowy itd.)