Jeśli ktoś uwielbia smak ruskich pierogów, ale nie ma czasu, nie umie lub nie lubi ich lepić, to proponuje mu właśnie pieczone kulki ziemniaczane.
Składniki
ok. 0,5kg ugotowanych ziemniaków
150-200g twarogu (półtłustego)
1 duża cebula
Sól
Pieprz
Pieprz ziołowy
Suszona mięta (opcjonalnie)
1 jajko (do posmarowania)
Wskazówki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na oleju. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przepuścić przez maszynkę (jeśli nie zależy Ci na gładkiej konsystencji, możesz użyć praski lub po prostu tłuczka). Dodać przyprawy. Formować małe kulki (nieco większe od orzecha włoskiego) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec do zrumienienia.
Podawać np. z surówką z kiszonej kapusty lub z pieczonymi pikantnymi warzywami.