precelSkładniki

600g mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
15-20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
60g roztopionego masła

Dodatkowo

2 litry wrzącej wody
5 łyżek sody oczyszczonej
sól morska do posypania precli
żółtko roztrzepane z 1 łyżką zimnej wody ( do posmarowania precli przed pieczeniem)

Wskazówki

Zrobić zaczyn drożdżowy - drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody, cukrem i łyżeczką mąki; zostawić do podwojenia objętości. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wodę i rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Włożyć je do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części - np. na 10. Z każdej części uformować cieniutki wałeczek. Uformować precle - jak na zdjęciu. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody, jednocześnie włączyć do nagrzania piekarnik (230ºC). Każdego precla oddzielnie delikatnie kłaść na wrzątek i gotować ok. 30-40 sekund, wyjmować łyżką cedzakową i układać na arkuszu folii aluminiowej do obcieknięcia. Po lekkim wystygnięciu precle przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z zimną wodą. Posypać solą. Piec przez około 15 minut (precle mają mieć piękny złotobrązowy kolor. Wyjąć (czasem trzeba odwrócić i delikatnie oderwać papier do pieczenia), wystudzić na kratce.

Trochę trzeba pracy włożyć, żeby zrobić te precelki, ale dzieciaki je naprawdę uwielbiają i ich radość jest największym komplementem :)