Składniki
500g mąki pszennej (typ 650)
100g mąki pszennej razowej
150-170ml wody
200ml mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju lub oliwy lub 3 łyżki oleju i jedna łyżka rozpuszczonego masła
Wskazówki
Z drożdży, odrobiny ciepłej (ale nie gorącej) wody, cukru i odrobiny mąki przygotować zaczyn. Zostawić go do podwojenia objętości, a w tym czasie lekko podgrzać mleko lub wymieszać je z gorącą wodą (mieszanka ma wyjść lekko ciepła; nalezy jej użyć 350ml, a w razie potrzeby dolać resztę). Mąkę przesiać, wymieszać z solą, a następnie dodać zaczyn drożdżowy, mleko i wodę. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej. Zostawić ciasto do wyrośnięcia (można skrócić ten etap nawet do 10 minut, ale lepiej jest, aby ciasto wyrastało sobie spokojnie przez godzinę). Uformować 12 bułeczek i zostawić je do napuszenia - ok. 25-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut. Bułeczki muszą się zarumienić, a postukane od spodu powinny wydać głuchy dźwięk. Wyjmujemy, studzimy na kratce - tak, żeby miały dostęp powietrza również od dołu.
I gotowe :) I pyszne :)