StartPrzepisyInneMikstura na odporność

Przepis na niezbyt smaczną, ale za to skuteczną miksturę zwiększającą odporność i pomagającą szybciej powrócić do zdrowia, kiedy już dopadnie nas jakiś paskudny wirus. Mikstura ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a i robale się jej boją.


Etap 1

1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka tymianku
(mogą być również inne ziółka, np. lipa)

Zalać wrzątkiem (tak. ok. 350-400 ml) na przynajmniej 15 minut, przecedzić.

Etap 2
Do niewielkiego garnka wrzucić:

Spory kawałek posiekanego drobno korzenia imbiru (ok. 15 cm). Imbir nie musi być obrany.
2 laski cynamonu
15 goździków
1 łyżeczkę kurkumy

Wszystko zalać wywarem z ziółek, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min.
Kiedy już przestygnie (ma być lekko ciepłe), przecedzić do dużego słoika i dodać:

świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy
pół szklanki miodu (lipowego lub gryczanego)

Dokładnie wymieszać.

Etap 3
Główkę czosnku obrać, posiekać lub wycisnąć i zostawić na 10 minut. Dlaczego trzeba czosnek odstawić? O tym można przeczytać tu.
Dodać czosnek do słoika. Odstawić na 48 godzin, a potem można "spożywać". 


Dzieciom dajemy sam płyn, bez kawałeczków czosnku.        

Profilaktycznie po łyżce stołowej na wieczór, a jak są chore, to rano  i wieczorem.
Dorośli mogą pić dwa razy dziennie po łyżce, w czasie choroby po dwie łyżki.

Napisałabym "smacznego", ale to smaczne niestety nie jest.