Tak właściwie Igi krupnik na piersi z indyka, z kaszą jaglaną i koperkiem. Brzmi wspaniale, prawda? Mąż Igi uwielbia. I krupnik i żonę za to, że mu przygotowuje takie rarytasy :) Chyba nie trzeba lepszej rekomendacji :)
Składniki
2 l wody
Kawałek piersi indyka (według słów Igi - wielkości pięści pięciolatka :)
1 por
1 seler
1 pietruszka
2-3 szt. marchwi
2-3 ziemniaki
3-4 łyżki kaszy jaglanej
1/3 łyżeczki pieprzu
3-5 listków laurowych
1 łyżka soli
Wskazówki
Przygotować sobie indyka i warzywa. Indyka pokroić w malutką kostkę. Posiekać drobno pora. Selera i pietruszkę zetrzeć na tarce. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę (jeśli marchew jest drobna, to można pokroić ją w plasterki). Wodę zagotowujemy z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi. Kosteczkę z indyka usmażyć (ma być zrumieniony na lekki brąz), a następnie wrzucić do gotującej się wody. Pora, selera i pietruszkę również podsmażamy lekko i wrzucamy do wody z gotującym się indykiem. Dodajemy marchew, ziemniaki i kaszę jaglaną. Gotujemy 25 minut (do miękkości warzyw). W razie potrzeby dosolić. Podawać posypane koperkiem (może być również suszony).
Dziękujemy Idze za podzielenie się z nami przepisem :)