Ja zjadłem dużą michę, żona zjadła, Ma. zjadła z dokładką, Sz. zjadł (uszy mu się trzęsły), Mi. zjadła półtorej miseczki. Znaczy chyba: dobre było ;) Żona ugotowała! :D
...a tak se piszę, bo żona mi mówi, że nic na stronie nie dodaję od siebie, a teraz...
Chleb, bułeczki, chałki, jagodzianki, bagietki, precle, cynamonowe kołacze, pizza, strucle, pity, manakish, panettone, chaczapuri, babki wielkanocne i wigilijne, brioche, bajgle i w końcu alkohol... Wszystko to zawdzięczamy im...
Wieczorem, dwa dni temu zjedliśmy resztkę hummusu, a od tamtej pory nie było czasu, ani okazji, aby zrobić kolejny. A ja mam OGROMNĄ ochotę na hummus. Nawet grochus mógłby być w tej sytuacji... I tak się zastanawiam nad fenomenem tego dania (chociaż danie to chyba za duże słowo...). Znam parę osób, którym ta wspaniała pasta nie posmakowała, ale... znam też takich, którzy na sam zapach reagują błogim uśmiechem na twarzy. Jest coś...
"- Kochanie - pyta mąż - dlaczego ucinasz końcówki pieczeni?
- Tak robiła moja mama - odpowiada żona
- Ale dlaczego?
- Nie wiem, trzeba ją zapytać. Ale tak robiła i pieczeń była zawsze dobra.
Maż pyta więc teściowej: - Mamo, dlaczego mama ucinala końcówki pieczeni?
- Bo tak robiła moja mama.
Powędrował zatem dociekliwy mąż do babci swojej żony i ponawia pytanie:
- Babciu, dlaczego ucinałaś końcówki pieczeni?
- Bo miałam za małą brytfankę."
Ersatz, czy też erzac - namiastka, substytut - raczej nie kojarzy się dobrze... Wszystkim oczywiście życzę, żeby to co, w ich życiu ważne, zawsze było prawdziwe. Ale... Są takie zamienniki, których nie należy się bać. W kuchni tez oczywiście najlepiej mieć to, co akurat jest potrzebne. Ale co zrobić, kiedy akurat nam czegoś zabrakło, a sklepy w najbliższej okolicy zamknięte, albo na jakiś produkt, który jest w przepisie, po prostu nas nie stać? Zastąpić! Oczywiście, o ile to możliwe. Czasem potrzeba jedynie odrobinkę kreatywności i... może przy okazji uda nam się stworzyć coś całkiem innego, oryginalnego? W końcu "potrzeba matką wynalazków" :) Nie zawsze zastąpienie jakiegoś składnika potrawy uczyni ją "naszą", lepszą wersją. Ale zachęcam do prób. Nie masz suszonych śliwek do bigosu? Może odrobina powideł śliwkowych pomoże znaleźć Ci TEN smak... Syn nie zje pierogów bez śmietany, a akurat się skończyła? Może delikatny sos na bazie mleka? Brakuje Ci masła, a chcesz zrobić tartę na kruchym cieście? Może margaryna to nie najlepsze rozwiązanie, a kruche ciasto najlepsze jednak na maśle, ale... Jeśli do mąki pszennej dodasz nieco mąki razowej, wzbogacisz smak i przeżyjesz nawet margarynę* ;)